torsdag 31 mars 2016

Cafe tips no. 1

Jag skall snart flytta. Jag flyttar hemåt i sommar och har för tillfället inga planer på att återvända till huvudstaden efter det. Studierna är inte klara men jag fixar slutspurten på distans. Jag vill ju tillbaka hemåt, men som alltid när man skall lämna något bakom sej så börjar man glamorisera allt som har med saken att göra. Jag börjar redan nu göra Helsingfors till det bästa som jorden skådat och jag måste ju hinna göra allt möjligt ännu! Allt jag gör kan vara sista gången - sista gången jag går ut och gå just här eller sista gången jag fikar just där (som om jag inte har 2 månader till att gå samma sträcka eller dricka samma kaffe).
 

Hur som haver - under min tid i huvudstaden har jag hunnit göra en hel del bl.a. besöka ett och annat café. Här finns caféer i varje gathörn och en del är helt enkelt så mysiga att man kunde tänka sej att flytta in! Innan h:fors blir ett avslutat kapitel tänkte jag därför ta och berätta var några av mina favoriter finns, mest för min egen skull så jag aldrig någonsin glömmer bort var jag hittade de bästa bullarna, godaste kaffet och mysigaste inredningen!


CAFE ESPLANAD




Om detta café inte är fullsatt går jag gärna hit med en vän eller två för att äta en gigantisk bulle eller annat gigantiskt bakverk. Observera gigantisk, för här hittar du bullar i den större storleken. Därtill tar jag en kopp kaffe och man kan alltid välja mellan tre olika sorter som rostats på olika vis. Senast valde jag såklart ett fylligt mörkrostat! Här får man ofta svensk betjäning också, vilket är ett stort plus. Caféet är mysigt inrett och rätt stort, så även om det är omtyckt och mycket besökare får man nog alltid plats i ett hörn eller annat. Café Esplanad hittar du längs norra esplanaden, den gata som leder ut till salutorget och går jämsides med Alexandersgatan.

lördag 26 mars 2016

Surprise!

Min brorson ville vara ett kinder ägg till påsken. Jag tar alla önskningar på fullaste allvar och vips fick pojken vara ett ägg! Minstingen såg dock allra roligaste ut i ägget eftersom bara huvudet och fötterna stack fram, så han fick agera fotomodell.

Underbart söt typ. Glad påsk på det! 

tisdag 22 mars 2016

Estland






Nu var det ett bra tag sedan.. rättare sagt i början på mars som killen och jag packade varsin ryggsäck och hoppade på båten till Tallinn. Där traskade vi sedan runt i gamla stan och åt gott i ett dygn. Ovan kan man kika på några sekunder från just denna resa eftersom jag snubblade över en app "1 second everyday" just fören vi hoppade ombord på båten. Positiva med det är att jag inte turistfotade allt jag såg under hela resan, negativa är kanske att jag filmade prick allt istället.

Varför videon inte kommit upp tidigare är helt enkelt för att jag inte fick sparat hela spektaklet förrän just idag..

torsdag 17 mars 2016

Ursöta vykort!

En dag på väg hem från jobbet slank jag in via en sådan där urmysig, liten affär full med påskliljor och girlanger i skyltfönstret. Där kollade jag på alla möjliga prints, blommor och dynor och kunde omöjligt gå därifrån utan två nya vykort i hand. Jag menar kolla!

Korten är gjorda av illustratören & designern Mira Mallius - man kan kika in flera av hennes söta alster här!

tisdag 15 mars 2016

Långväga snigelpost

Idag fick jag paket på posten! Det hade färdats en rätt så lång väg, ända från andra sidan Östersjön. Syrran ville gratta mej på födelsedagen och hon är nog en av de bästa på att ge mysiga födelsedagspresenter - kanske för att vi har samma smak gällande allt (på gott och ont).


Vad gör en dag bättre än ett post!

torsdag 10 mars 2016

22

Jahapp, nu var man en ny ålder och det känns alldeles okej! På min födelsedag gick jag och mumsade på lösgodis prick hela dagen. Det tycker jag att man får (om det var värt att må småilla av för mycket godis hela tiden vet jag dock inte, det är ju inte optimalt men gott var det i alla fall). Efter jobbet träffade jag några klasskompisar mitt i staden - vi begav oss till en restaurang för att äta lyxpasta. Där satt vi sedan och mumsade och pratade tills vi var alldeles trötta.

När vi inte orkade mer begav vi oss hemåt. Jag kröp ner under täcket, kikade en sista gång på mina nyinhandlade tulpaner, ringde godnatt med min älskling och sedan var dag 1 av 365 som tjugotvååring slut.

tisdag 8 mars 2016

Sista minuterna 21!

Nu är det inte länge kvar tills jag har vandrat på denna jord ännu ett år. Jag har bunkrat upp med lösgodis och kladdkaka till frukost och önskar mej mest av allt kramar och glatt humör till födelsedagspresent. Eftersom denna födelsedag spenderas i storstaden har jag redan bestämt att det åtminstone blir en födelsedag till, en österbottnisk sådan (för jag vet att en marängtårta väntar hemhemma nästnästa helg!)

Bästa minne som 21-åring: 
Det har varit en bra ålder men inge märkvärdig på något vis. Alla minnen är liksom lika bra!

Känsla just nu:
Så som ett litet barn känner sej på julafton blandat med vanlig dag

Känsla jag hoppas jag har imorgon:
Barn på julafton x 100 hela dagen lång eller så bara väldigt glad och nöjd

Högst på önskelistan:
Kameraobjektiv och tulpaner

Morgondagens klädsel:
Prickig, ny skjorta

Drömfödelsedagsväckning:
Tårta på sängen! Eller "ja må hon leva"-väckning via telefon

Önsketårta:
En marängtårta fylld med grädde och banan

tisdag 1 mars 2016

Blåbär-choklad raw cake

I helgen prövade killen och jag att göra en raw cake med blåbär och choklad. Killen fick i uppgift att mixa chaschew nötter medan jag blandade ihop allt annat. Lagom till söndagsfikan hade den stått i frysen tillräckligt länge - då fick vi trycka i oss en bit på var.




Det tog en stund att vänja sej vid smaken, men när man väl hade gjort det tyckte jag att den var riktigt god. Speciellt med lite kiwi och lime till var det superbt (och en nybryggd kaffekopp förståss!). Massvis med nötter och dadlar är dock väldigt mättande, så man nöjer sej med en liten, liten bit. Tänk så bra så räcker kakan hur länge som helst!


INGEDIENSER:

Botten: 3,2 dl cashewnötter, 15 st. dadlar, 2 msk kakao, nypa salt

Choklad lager: 2,5 dl cashewnötter (lägg i blöt), 10 st. dadlar,2 msk kakao, 1/2 tsk vaniljsocker, 1 krm kanel, ca. 1 dl vatten

Blåbärs lager: 2,5 dl cashewnötter (lägg i blöt), 10 st. dadlar, 1/2 tsk vaniljsocker, 2,5 dl blåbär

 

GÖR SÅ HÄR:

Botten: Mixa samman alla ingredienser till en kladdig smet. Tryck därefter ut det första lagret i en pajform.

Choklad lager: Lägg alla ingredienser i en skål och mixa samma till en len massa. Tilsätt mer vatten om det behövs, men använd så lite som möjligt. Ju tjockare desto bättre. Fördela därefter chokladlagret jämt över bottnen.

Blåbärs lager: Mixa samman alla ingredienser och fördela över chokladlagret. Ställ sedan i frysen över natten. Mums!