lördag 31 december 2016

Frukostdrink & Gott nytt år





Hej där, nu är det snart nytt år och det tycker jag man skall börja fira redan vid frukost! Längre ner hittar du recept på en ursinnigt god frukostdrink. Kombinationen lime, mango och kokos blir en tropisk och frisk start på dagen. Kombinera den med en prickigkorv smörgås och mysli så har du en hel nyårs brunch 

Ta hand om dej, släng mycket konfetti ikväll och gott nytt 2017!

(En pinsam bekännelse 2016: i min praktikdagbok från våren hade jag nästa hela januari skrivit 2015.. får se hur länge det tar att vänja sej med ett nytt årtal denna gång.)




Frukostdrink med mango - ca 3 glas

  • 1 färsk mango
  • 2 lime
  • 2,5 dl lätt kokosmjölk
  • socker till dekoration

Gör så här:

Skala mangon, skär den i mindre bitar och ställ i frysen ett par timmar. Pressa safter ur limen (men skär först några tunna skivor som du kan använda till dekoration). Använd lite limesaft till kanten av ett glas och doppa därefter glaset i socker. Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa slätt. Häll upp och dekorera med en limeskiva!




fredag 30 december 2016

2016, året som gått


Januari

Januari började med plättkalas. Jag gick på picknick i -25 grader samt började på praktik där jag illustrerade 24/7.

Februari

I februari bakade jag big-mac-fastlagsbullar och firade alla-♥-dag med bakelser. Jag illustrerade choklad- och kaffemolekyler samt åkte in till tågstationen för att hämta min kille och vägrade lämna tillbaka honom till tåget några dagar senare.


Mars

I mars tipsade jag om ett favorit cafe. Det var påsk och jag gjorde min ena brorson till ett kinderägg. Jag och killen var en sväng till Estland, där vandrade vi runt i gamla stan och åt gott i ett dygn + jag gjorde en film om färden. Jag spenderade mina sista minuter som 21 och firade att jag blev 22. Jag åt lösgodis hela födelsedagen och fick paket från Sverige.



April

I april blev det vår och jag var på utflykt till Sveaborg. Jag designade en vägg som var 1x2m stor och tipsade om flera favorit cafen. Jag läste boken "en man som heter Ove", hade picknick inomhus och åt bananplättar hela tiden. Höjdpunkten den månaden var Helsinki coffee festival! Där drack jag kaffe i mängd och massor och hade det bra, dit tänker jag ta mej i år igen. Jag odlade också min första avokadokärna och gick på föreläsning med ingen mindre än Undebaraclara.




Maj

I maj hade jag killen på besök i storstaden igen och vi åt crossianter till frukost och solade på en klippa. Jag tipsade om ett litet blått cafe och bildbombade kaktusar från ett besök i vinterträdgården. Jag gjorde fancy smoothies med frukt längs kanten, fick 800 likes på Instagram och alla var avundsjuka. Det var restaurangdag och vi gick runt i staden och åt spännande saker. Sedan blev det sommarlov och jag tog adjö av Helsingfors.



Juni

I juni blev det bra ljus och jag började fota matbilder i mängd och massor. Jag fixade kexslott med brorsbarnen och bakade själv kexdjur. Sedan fixade jag ett nytt Instagram konto där jag postade färgglada bilder på allt som jag fotade.



Juli

I juli fortsatte jag att göra färggranna smoothies. Jag körde iväg till en kompis sommarstuga och vi hade photoshoot till hennes portfoliosida. Jag gjorde melondrink, målade, visade min fotostudio och berättade att jag är ut och går i skogen mest hela tiden.


Augusti

I augusti hade vi världens mest idylliska dag på sommarstugan. Jag hade husdjur i en vecka, njöt av sommaren och var på tre rätters lunch i skärgården. Det var kräftskiva och jag gjorde blåbärsallad. Jag fixade ännu mer smoothies, gjorde hallonblads te och var med i monthly makers.


September

I september sa jag inte så mycket här men det hände desto mer. Jag var en vecka till Italien och packade flyttlådor fulla. Jag flyttade in med killen i en tvåa och blev därmed österbottning igen.


Oktober

I oktober gick jag fotokurs och blev banne mej 100 gånger bättre på att fota. Jag firade årsdag med killen och gav mina bästa picknick tips. Jag gjorde kanelbulle smoothie, äppelpaj smoothie och super duper grön smoothie. Jag tipsade om en del andra recept, om mina favorit poddar och hur man bäst jobbar hemifrån.




November

I november var det allhelgona, jag bakade massor t.ex mandeltryfflar, cheescake i äpple och en maffig tårta. Jag såg den första snön, sydde en dyna och mindes tillbaka till Italien.




December

I december dekorerade jag pepparkakor och pysslade ihop glittrigt granris. Jag firade självständighetsdagen med kaffe och bal. Det var mycket julstök, klappar skulle paketeras in och 24:e december kom utan förvarning.

torsdag 29 december 2016

Huskur: Ingefärsshot


I samma veva som jul kom såklart flunssan också, så några dygn har gått åt till att sova... men kanske det var helt behövligt. Nu vill jag dock hålla mej frisk och det försöker jag göra med massa ingefära och honung. Varje morgon börjar jag med ingefärsshot i hopp om att hålla mej frisk.



Ingefärsshot - ca 1 liter

  • 4 citroner
  • 200 g ingefära
  • 1-2 msk honung
  • 4 dl vatten

Gör så här: 

Pressa saften ur citronerna. Skala ingefäran och riv grovt. Blanda ner alla ingredienser i en bunke och låt stå i en timme. Häll därefter upp i en ren flaska, kuren håller i ca. 2 veckor. Ta sedan en ingefärsshot varje morgon för att hålla dej frisk.



tisdag 27 december 2016

God Jul!


Här har det ekat lite tomt de senaste dagarna. Julen var plötsligt här och det fanns inte tid för annat än julskinka, klappar, familj och konfekt i massor. Aldrig har jag varit i så god tid att köpa julklappar och julstöka men likväl var jag helt oförberedd när 24:e väl var här.


God Jul hursomhaver! Hoppas du har haft en lugn och skön helg.


Hemma hos oss var det smått kaos med fyra småttingar i knutarna men också helt underbart. Vi läste böcker och byggde pussel. Vi samlades kring julbordet och åt potatis och köttbullar. Vi hann med skattjakt (en tradition vi hållit fast vid några år nu och som småttingarna älskar. Jag hade gömt fyra små paket de fick leta rätt på. I paketen finns alltid pyssel, i år var det varsin spargris man kunde måla med tusch). Sedan åt vi gröt och julstjärnor. Vi väntade otåligt på tomten. Tomten kom och vi prövade alla nya leksaker på en och samma gång. Efter nio när de små sov och mamma kom hem från jobbet fick vi stora barn våra julklappar. Jag fick en skrivbordsstol och en tårtform. Sedan avrundade vi dagen med hemlagat julgodis, glögg och samma julfilmer på tv som i fjol.

Ps. jag har uppdaterat bloglovin, så följ mej där om du vill!

lördag 17 december 2016

Dekorera julklappar, 3 tips ➝






1. Tomteskägg

Det här är nog kanske favorit paketdekorationen i år. Dessa kommer jag ge åt två små gossar som själva får klä ut sej till tomtar på julafton.. om de har tid i allt paketöppnande vill säga.

➝ Rita en mall på tomteskägg, gärna på ett lite tjockare vitt papper, och klipp ut. Fäst ett snöre i båda ändor och knyt runt (försök få det att hållas med en liten rosett, så att det är lätt att få loss och knyta runt huvvet).  

2. Fotografier

Med bilder fixar du till dina presenter stilrent och snyggt. De här paketen passar åt alla, små som stora. Fotografierna kan du ha som dekoration eller också använda som kort - skriv ditt julrim på baksidan vettja!





➝ Fixa till ett dokument med bilder på vintriga motiv / den som skall få presenten / gulliga djur. Printa sedan ut motiven i lagom storlek för dina paket, gärna på ett lite tjockare papper. Klipp ut och fäst bilderna med dubbelhäftande tejp eller lite papperslim. Knyt ett snöre runt och stick in en liten grankvist!







3. Etiketter

"God Jul" etiketterna visade jag i förra inlägget och så här använde jag dem sedan ➝ 


De ursöta cyklande djuren har jag köpt från en liten pappersbutik i Helsingfors en gång. De kanske inte är super "juliga" men för söta för att inte pynta med ändå.


torsdag 15 december 2016

Julkort & etiketter



Någon värre julstress känner jag inte just nu, är såå glad att jag började med julklappar onödigt tidigt i år. Julklappsbiten är alltså under kontroll och jag är i full gång med att pynta klapparna. I år kör jag på brunt presentpapper + snöre. Gillar när det är rätt simpelt.


De flesta klappar kommer att få en enkel "God Jul" etikett. Jag fixade en snabb mall i illustrator med en snirklig och fin font. Sedan kopierade jag upp den så många gånger som det rymdes på ett A4. Jag printade ut etiketterna på ett lite tjockare och matt papper - typ akvarellpapper, gillar texturen på det.


I samma veva gjorde jag lite större julkort. Frostiga bilder som jag fixade lite mörkare, sedan satt jag samma snirkliga font mitt på.




Ett par julkort kanske jag postar iväg och ett får nog grannen. Resten pryder jag paket med, men det återkommer jag till en ny dag!

onsdag 14 december 2016

DIY: lingonris


Igår lussade vi på jobbet, fy så mysigt och uppskattat det blev. Jag var stjärngosse. På kvällen gick jag och killen in till stadshuset för att se stadens lucia. Vi kom lite för sent men fick i alla fall se en skymt av henne och lyssna till en julsång eller två. 


Annars då.. Jo, en sak jag inte gillar med att bo i stad är att man inte så lätt som på landet kan hämta in lite granris, lingonris, en pinne eller tallkottar. Ibland behöver man ju liksom sådant. Igår blev jag dock illa tvungen, jag ville pynta med lite lingonris. Så jag kikade över axeln, slet upp lite ris under promenaden och tryckte ner i kånken.


Jag ville nämligen rama in lingonris såhär som ovan. För att göra det behöver du två likadana tavelramar, placera ditt föremål (som måste vara rätt platt) på den ena ramen och ta försiktigt glaset ur den andra tavelramen och placera över. Knixa fast och så var det klart!


Lite lingonris blev över och det ställde jag i två små glasvaser. Glá onsdag!

måndag 12 december 2016

Snacks för studiemotivation

För tillfället håller jag på att skriva mitt slutarbete, den sista stora grejen förrän jag är utexaminerad bla bla bla. Men för att orka skriva dagarna i ända behöver man motivation. Nedan följer några hälsosamma snacks du kan mumsa på medans du pluggar..

Gurkmeja + cashewnötter

En ny favorit är rostade cashewnötter som är alldeles gula utav gurkmeja! Receptet hittade jag hos Evelinas Ekologiska, det såg så mumsigt ut att jag också ville pröva. Jag blandade dock ner en gnutta kanel..

 2,5 dl cashewnötter (naturella), 1 tsk kokosolja, 1/2 tsk gurkmeja, 1/2 tsk lönnsirap, 1/2 tsk kanel, en nypa flingsalt och svartpeppar efter smak.
 Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Lägg upp på en plåt och rosta sedan i ugnen kring 10 minuter på 175 °C - men håll ögonen öppna och rör om nu som då, nötterna bränns ganska lätt.


Hallon + yogge + müsli

Alltså här behöver jag inte säga desto mer för hallonen säger sitt, mums! (recept för ett glas)

▴ En stor nave hallon (tinade), 1 tsk honung, 1 tsk chiafrön, 1 dl yoghurt av något slag, 1 rågad msk kokos, 1 krm äkta vanilj pulver, 1 dl müsli/granola
 Mosa hallon i ett glas, blanda ner honung och chiafrön. Låt stå i kylen så länge du blandar nästa lager. Rör ihop yoghurt, kokos och vaniljpulver och fyll sedan på mitt i glaset. Toppa därefter med müsli/granola (och gärna lite extra kokos!).

Persimon + Lime

Detta är en super kombo =  persimon + lime. En kompis introducerade mej för att blanda dessa två för många år sedan och ja hon hade rätt, det är såå gott.

▴ en persimon, halv lime
➝ Skiva helt enkelt upp en persimon i små fyrkanter. Pressa över ca en halv lime (beroende på hur surt du vill ha det).