söndag 31 januari 2016

illustrera 24/5


Här har jag inte hört av mej på länge. Varför? Jo för att jag är på praktik = sitter och illustrerar dagarna i ända = jättekul! Men att vistas framför dator åtta timmar i sträck resulterar i att man måste göra vad som helst förutom det då man kommit sej hem.. ut och gå och bli dyngsur om fötterna, äta hemlagad pizza eller städa lägenheten. Typ sådant.

lördag 16 januari 2016

snötäckt huvudstad

Jag sitter med morgon kaffet framför mej och väntar på att ungsgröten jag prövar göra denna morgon skall bli klar. Solen lyser in genom fönstret och bländar så man knappt ser någonting - det här blir nog en fin dag. Jag har nästan ingenting inplanerat till helgen och det känns skönt, första veckan tillbaka i h:fors var intensiv och nu vill jag göra ingenting. Eller en sak vill jag, gå ut och gå i solen lite grand när morgonkaffet är slut. 

Och så blev det - kämppis och jag gick på två timmars promenad runt Fölisön. Jag lärde mej att fd. president Kekkonen brukade jogga där runt ö:n varje morgon - typ ända tills han var 70+, sicken cool man.

fredag 15 januari 2016

Varm och kryddig apelsinglögg


Jag kan inte få nog av att hålla en varm kopp i handen denna årstid. En varm kopp kaffe, en varm kopp chai te eller glögg utav något slag. Här har jag gjort en kryddig apelsinglögg som blir alldeles ljuvlig kryddig med lite grann ingefära och en nypa pepparkorn. Dessutom blir jag alldeles nostalgisk, för apelsinglöggen påminner om någon efterrätt vi brukade få som små.

KRYDDIG APELSINGLÖGG, 3 koppar
5 apelsiner, 1 msk riven ingefära, 1 dl vatten, 4 tsk honung, 1 krm malen kardemumma, 10 svartpepparkorn

Dela apelsinerna i halvor och pressa saften ur dem. Skala och riv en bit färsk ingefära och sätt tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt det sedan stå och dra i ca. 10 minuter. Sila bort pepparkorn samt överflödigt fruktkött. Värm glöggen och drick!

torsdag 14 januari 2016

Wooh!


Jag har gått och fått en helt toppen praktik. Hann inte alls med i svängarna - sökte plats, blev intervjuad, fick komma tillbaka redan följande dag!

onsdag 13 januari 2016

Homemade bounty

Alltså det kanske ser lite osmakligt ut på bild, syrran trodde jag hade fotat någon slags insekt. Själv tänka mej andra saker det liknar men nu är det alltså hemlagad bounty på bild! Du vet choklad godiset med MASSA kokos inuti. Tydligen tycker jag om att fixa ihop favorit mat hemma och testa att göra en egen variant, för att ta ett exempel gjorde vi homemade subway för en tid sedan med italian bmt fyllning. Nu stod egen Bounty på tur och det var så lätt att göra och sjukt gott att äta så hipp hurra på det!

HOMEMADE BOUNTY, ca 7 st
50 g smör, 100 g riven kokos, 2 dl florsocker, 1/2 dl vispgrädde, 200 g mörk choklad

Smält smöret och rör ner kokos, florsocker och grädden till en jämn smet. Rulla därefter till bollar, eller gör som jag och fördela smeten i en isform (hade själv en i silikon för avlånga isbitar men vilken form som helst funkar fint). Ställ därefter i frysen eller ut på trappan om du har kring -18 utomhus, och låt stälna i minst en timme. Smält därefter chokladen och ta bountyn ur frysen - pensla på chokladen och låt stelna.

måndag 11 januari 2016

Julklappsfavoriter


Det var ett tag sedan julafton men eftersom julklapparna kommer i användning lite hela tiden nu tänkte jag ta och visa några favoriter. Till exempel mammas stickade vantar i rutigt mönster som kommer väl till användning i kylan, det är ett som är säkert.

Muggen på bild är en färggrann keep cup som jag gått och spanat in hur länge som helst. Nu skall jag börja ha med kaffe varje morgon på bussen - fy vad bra. Kommer blir värsta lyx åkturen om man har morgonkaffet i hand!

Almanackan är designad av Polkka Jam och jag dreglar ihjäl mej över deras underbara illustrationer! Färgerna, formerna - mums.


lördag 9 januari 2016

Varm choklad och grillkorv



På trettondagen hade jag och killen bestämt oss för att trotsa kylan och gå ut på promenad + grilla korv och dricka varm choklad. Den här dagen hade lovats bli den kallaste på länge, temperaturen skulle vara kring -25 till -30.. och vi skulle kanske ha kunnat överväga att stanna hemma om det inte var för att alla runt om sa att vi inte kommer klara det. Nu hade vi inget val. Som tur visste killen min om en liten stuga där man kunde göra upp en liten brasa och ha det varmt och skönt, så vi packade på oss tio par yllesockor och tog sikte mot skogen.

Det var en väldigt kall dag, håret förvandlades snabbt frostigt vitt och tårna blev stela och kalla. Vi genade över isen och kom småningom fram till den lilla stugan. Det ända tankarna surrade kring var att få upp en liten brasa och få trycka i sej en grillkorv eller två. Därför var det nog extra svårt att acceptera att det inte längre fanns någon kamin i stugan när vi väl kom fram. VAH. Man måste grilla utomhus!?

Det fanns inte mycket annat att göra, vi bet ihop, hämtade ved och tog av oss vantarna för att göra upp eld. Förstås ville inte ens papper brinna denna dag - jag och mina isbitar till tår var redo att ge upp och gå tillbaka. Som tur var en annan lite mera envis och efter mycket om och men hade vi en lite eld att grilla på. Vi delade en hel termos med kakao, värmde tårna på brasan och hade det så bra man bara kan i minus trettio. Mätta, belåtna och löjligt nöjda över oss själva traskade vi sedan tillbaka över isen. Vi diskuterade hur otroligt duktiga vi var, argumenterade om vem som hade haft kallaste tår och drömde om en varm bastu.

fredag 8 januari 2016

Allt jag inte minns


Det känns lite tråkigt att tipsa om en bok som hela omvärlden redan har tipsat om. Fast, när jag för en gångs skull införskaffat en bok och tagit mej tid att läsa måste man bara få informera om den saken i sej. Sedan är det en bra bok också, vilket är en bonus.

torsdag 7 januari 2016

varm choklad med ingefära

Så kallt det kan vara ute! Man får gå omkring med alla kläder man äger och har.. inomhus. Det är ändå något mysigt över det hela, minus 30 grader ute och levande eld i spisen. Vid dagens fika stund ville vi alla ha något varmt att dricka, så jag letade upp recept på en lyxig kakao med ingefära (bra mot alla vinterns förkylningar!) och kokade upp mjölk på den gamla vedspisen vi har i köket. Ni vet den man eldar med riktig ved, precis som på gammaldags vis - mys x 100!


VARM CHOKLAD MED INGEFÄRA, 2 koppar
2 msk  kakao, 3 msk  farinsocker, 0,5 tsk  malen ingefära, 6 dl  mjölk, 0,5 dl vispgrädde

Blanda kakao, farinsocker och ingefära. Värm upp mjölken. Slå över liten av den varma mjölken på kakaoblandningen och rör om väl. Tillsätt sedan resten av mjölken och toppa med grädde!

onsdag 6 januari 2016

ljuvliga minusgrader

-15°C och jag fullkomligt älskar det! Den ljuvliga känslan av iskall luft som bits i kinderna. Mitt hjärta brast när december låg på plus men nu kan jag ta igen mej i ordentlig kyla. Jag gick en promenad idag kring simstranden som jag simmade i minst tre gånger om dagen varje sommar som liten. Nu är hela potten frusen och några barn hade gjort upp en skridskobana. Jag tänker allt leta upp mina skridskor nu och gå och skrinna minst tre gånger om dagen hela denna vecka.

måndag 4 januari 2016

Nytt år och plättkalas

Nu är julen och chokladskafferiet slut och det är dags att börja ta tag i vardagen så småningom. Idag sitter jag med syster och funderar på livet. Jag gav inga nyårslöften men känner ändå att jag måste sätt upp några nya mål för 2016.. kanske typ våga lite mer, för jag har gått och blivit lite för bekväm. 

Jullovet har varit alldeles fyllt av olika besök till släktens julbord, timmar framför tv:n, leka med julklappar och däremellan har det inte hänt ett skvatt. Precis som det skall vara kan man väl summera det och nu har jag tagit det så lugnt i flera dagar att det pirrar och sprätter och jag måste få sätta igång med 2016.

Jag har också hunnit med ett par födelsedags kalas, bland annat systers pannkaksparty. Där fick man ta en liten hög med plättar och sedan ösa på med sötsaker såsom sylt, lönnsirap, mini marshmallows, blåbär och grädde - eller så kunde man göra en salt variant med ost, skinka och bacon. Jag tyckte det var ett utmärkt koncept och tänker göra lika fast tvärtom när jag fyller år!